אומנם עדיין לא נמצאה תרופה לשֵֹיבה, אבל הידע המדעי על תהליך אובדן הצבע בשערותינו מוסיף להתפתח משנה לשנה

לרובנו זה יקרה, יום אחד נגלה שערה לבנה. ואז עוד אחת ועוד אחת. מנגנון צמיחת השיער שלנו, כמו מנגנונים טבעיים אחרים בגופנו, מזדקן עם השנים, ואחת התוצאות היא שבהדרגה שערותינו מאבדות את צבען ומלבינות. כיום, ככל שהידע שלנו על הביולוגיה של התא מתפתח, אנחנו לומדים להבין יותר ויותר גם את תהליך הלבנת השיער, ואולי אפילו מתקרבים למצוא לו פתרונות.

כבר בימי קדם ביקשו אנשים להבין מדוע השיער מאפיר או אף מלבין לחלוטין כשאנו מזדקנים. אחד ההסברים הנפוצים היה שהצבע אובד בעקבות הצטברות הידע והחוכמה שבאים עם הגיל. נראה כי מהסיבה הזאת, אלת החוכמה אתנה תוארה לא פעם במיתולוגיה היוונית כדמות נשית כסופת שיער. תצפית אחרת לימדה את הקדמונים לייחס את התהליך למתח נפשי גבוה, ואכן בסיפורים רבים, בעבר וגם בימינו, מתוארות דמויות ששערן הלבין בִּן לילה בעקבות אירוע טראומטי במיוחד.

כיום אנחנו יודעים ששער הראש נוצר בתהליך דינמי ומחזורי, שבמידה מסוימת אפשר להקביל אותו לחילופי העונות באזורי האקלים הממוזג. הצמיחה מתחילה בשלב האנגן (Anagen), השקול לאביב ולקיץ. השלב הזה נמשך 7-2 שנים ובמהלכו השערה גדלה ומתארכת. הסתיו – שלב הקטגן (Catagen), הוא תקופת מעבר קצרה של כעשרה ימים, שבמהלכה זקיק השערה מתכווץ ומתנתק מהמנגנון העורי שמזין אותו. החורף, שלב הטלוגן (Telogen), הוא תקופת מנוחה של כשלושה חודשים, שבמהלכה השערה נושרת ונוצרים מחדש התנאים לצמיחת שערה. לבסוף נוצרת שערה חדשה ומתחיל מחזור חדש. המעגל הזה עשוי להימשך כל חיינו, ואורכו וחוסנו של כל שלב מושפעים בין השאר מגורמים כמו גיל, מתח, תזונה וגנטיקה.

מה שנותן לשיער את הצבע הוא פיגמנט (צִבען) בשם מֵלָנִין. שערות האדם מתפתחות בתוך זקיקים הטבועים בעורנו: חללים צינוריים זעירים שעוטפים את שורש השערה. בתוך הזקיק, תאים שנקראים מלנוציטים מייצרים מלנין, שחודר לתוך השערה ומעניק לה את צבעה. צבע השיער משתנה בהתאם לסוג המלנין וכמותו. יש שני סוגים של מלנין: אומלנין (Eumelanin), שצבעו חום או שחור, ופאומלנין (Pheomelanin) הצהוב-אדום. השילוב של שניהם אחראי למגוון הרב של גוני השיער, משחור ועד בלונדיני וג'ינגי.

עם הגיל המלנוציטים מאבדים בהדרגה את יכולתם לייצר מלנין, ובעקבות זאת השערות מלבינות בזו אחר זו. עד לאחרונה לא היה ברור מדוע זה מתרחש ולמה יש אנשים ששער ראשם מתחיל להאפיר עוד לפני גיל 30, בשעה שאחרים שומרים על צבע שערם המקורי אפילו בזקנתם. מחקר שפורסם בחודש אפריל השנה בכתב העת Nature מצביע על מקור אפשרי מעניין – יכולת התנועה של תאי גזע.

לרוב התאים בגופו של אדם בוגר יש תפקיד ייחודי וקבוע, למשל תאי שריר אינם יכולים להפוך לתאי דם, ותא בדופן הלב לא יהפוך לפתע פתאום לתא עצב. יוצאי הדופן הם תאי הגזע – תאים שטרם קיבלו את התמחותם הסופית ויש להם פוטנציאל להתפתח לכמה סוגים שונים של תאים. זקיקי שיער מכילים מאגר של תאי גזע שיכולים להפוך למלנוציטים ועל ידי כך לחדש את ייצור המלנין. במצב תקין, אחרי ששערה זקנה נושרת חלק מתאי הגזע המלנוציטיים נודדים ממקומם המקורי בזקיק השיער ומגיעים אל בסיס השערה, שם הם צובעים את השערה החדשה שמתחילה להיווצר. המחקר החדש מראה שעם הגיל תנועת התאים הללו פוחתת וחלקם לא מצליחים לנדוד ליעד הנכון. כך צומחת שערה לבנה, עם פחות מלנין.

היכולת לייצר מלנין פוחתת עם הגיל. תא מלנוציט מייצר מלנין | Designua, Shutterstock

הצבע של מתח נפשי

כאמור, כבר לפני מאות שנים זיהו אנשים קשר אפשרי בין הלבנת השיער למצב הנפשי, ובמיוחד למצבים טראומטיים. עם זאת, עד לאחרונה לא היה הסבר טוב לאופן שבו מתח נפשי עלול להשפיע על צבע השערות שלנו.

כבר שנים רבות ידוע שבמצבי חירום או סכנה מופעלת בגופנו תגובת "הילחם או ברח" (Fight or Flight) – מנגנון עצבי והורמונלי שמכין את הגוף לתגובה מהירה ויעילה לאיום. במחקר שפורסם בשנת 2020 מצאו מדענים מאוניברסיטת הרווארד, ובהם החוקרות הישראליות ענבל רחמין ואביב רגב, שתהליכים שמעורבים בתגובה הזאת גורמים נזק קבוע לתאי גזע מלנוציטיים.

מתברר שבמצבי מתח כאלה, תאי עצב בגופנו משחררים הורמון בשם נוראפינפרין, שבין השאר משמיד את תאי הגזע המלנוציטיים בזקיקי השיער. בנוסף, התגובה הפיזיולוגית שלנו למתח עלולה לחולל עקה חִמצונית – עלייה בכמות הרדיקלים החופשיים שפוגעים בפעילות התאים. בדרך כלל גופנו יודע להפיק נוגדי חמצון ולמנוע את הנזק, אך במצבי מתח הייצור שלהם פוחת, ובין התאים שעלולים להיפגע מכך נמצאים גם המלנוציטים.

תהליך דינמי ומחזורי הנמשך לאורך החיים. שלבי צמיחת השערה | Tartila, Shutterstock

מה אפשר לעשות?

אובדן צבע השיער הוא תהליך שקשור קשר הדוק לגיל, ולצערנו עדיין לא נמצאה דרך לעצור את הזמן. עם זאת, זה לא אומר שאין מי שמציעים דרכים להתמודד עם היעלמות הפיגמנטים משערותינו.

הדרך הנפוצה ביותר היא צביעת השיער, שאומנם לא מונעת מהשערות להלבין, אך מסתירה היטב את התהליך. מחקרים מסוימים מראים שחוסרים בוויטמינים B12, D ו-E וחוסר במינרלים ברזל ונחושת עשויים לגרום למצב עקה חמצונית, כמו במצבי מתח, ולהאיץ את תהליך ההלבנה, לפחות אצל חלק מהאנשים. בנוסף, גם מצבים רפואיים כגון הפרעה בתפקוד בלוטת התריס, מחלות אוטואימוניות ומחלות עור שונות יכולים לזרז את תהליך הלבנת השיער, במקרים כאלה מן הסתם מומלץ לפנות לרופא. לכולם מומלץ לאמץ אורח חיים בריא הכולל הימנעות מעישון, פרקטיקות מרגיעות כמו פעילות גופנית, מדיטציה או יוגה, שמפחיתות את המתח הנפשי.

בחנויות הפארמה והטבע אפשר למצוא עוד שלל תכשירים ו"פתרונות טבעיים" שמבטיחים לעכב את תהליך ההלבנה, אולם לא ידוע לנו כיום על טיפולים כאלה שעמדו בהצלחה בבחינה מדעית מדוקדקת והוכיחו את יעילותם. יש מטפלים טבעיים שממליצים על תזונה עשירה בנוגדי חמצון ועל שימוש בשמנים אתריים מסוימים, שלדבריהם עשויים להאט את האפרת השיער, אך לא ברור אם יש להבטחות הללו בסיס מדעי יציב.

עם כל גילוי חדש אנחנו מתקרבים צעד נוסף לקראת הבנת התהליך הביולוגי והגנטי של הלבנת השיער, ולמצוא מה גורם לו ואיך בדיוק הוא מתרחש. אולי בבוא היום נמצא דרכים לחדש את ייצור המלנין בשערות שהלבינו, לשחזר את צבע השיער המקורי שלנו ותכונות נוספות שלו, ואולי אפילו להעניק לשערותינו צבעים חדשים ומפתיעים.

 

12 תגובות

  • גד נתן

    גד

    לפי המאמר תקופת ״חיי״ השערה והתארכותה היא 7 שנים- אנגן. הכיצד אם כך ישנם אנשים עם שיער ארוך מאד, שמעולם לא קצצו אותו, והשיער הולך ומתארך?

  • רותם

    שאלה לגבי מחזוריות הצמיחה

    יש לי שאלה קשורה למחצה: אם מנגנון צמיחת השיער הוא מחזורי, וכל שערה נושרת לאחר זמן מה, איך זה שהשיער מתארך? הרי אם כל השערות נושרות דרך קבע, הייתי מצפה שהן לא תספקנה להתארך דיין.
    כמו כן, מסכימה עם הנאמר מעליי. אני מחבבת את השערות הלבנות שלי, הן יפות על רקע השחור. :)

  • רותם (שוב)

    בחנתי היטב את השערות שלי. הן

    בחנתי היטב את השערות שלי. הן או שחורות, או לבנות מההתחלה ועד הסוף. אין שערות לבנות באופן חלקי.
    בנוסף, השערות הלבנות שמנות יותר מהשחורות וקשות יותר למגע. האם יש לזה הסבר?

  • ערן

    Grayban

    יש תכשיר שנקרא grayband שמורחים על השיער , בהרכבו פרוטונים שמחזירים את השיער הלבן לצבעו המקורי בהחלט עושה את העבודה
    הבעיה שזה מחזיק רק לשבוע

  • דנה

    אולי הפתרון הוא לא לראות בזה בעיה?

    תודה על ההסבר המעניין. רק שהלבנת שיער היא טבעית ויפה.
    זו לא בעיה, לכן לא צריך למצוא לה פתרון, וודאי שלא מחלה - ולכן לא צריך לחכות למציאת תרופה.
    גוף חינוכי יכול לציין שהזדקנות היא תהליך יפה וטבעי, שיש בו גם קושי וכאב (ולזה בהחלט אפשר לחפש פתרונות ותרופות), ושהסגידה לגוף צעיר מפרנסת תאגידים רבים וגורמת נזק עצום (לאדם ולסביבה).
    מי שנהנה לצבוע את השיער - שיעשה זאת. אבל הניסוח שלכם הוא חלק מהבעיה.

  • אנונימי

    נכון דנה! זו הסטיגמה העקומה

    נכון דנה! זו הסטיגמה העקומה שיש על השיער הלבן (ונשים עם שיער כסוף-לבן בפרט). תודה לך על זה.
    לכותבים - תודה, המאמר כתוב נפלא ועם זאת, לא חידש לי הרבה. הייתי שמחה לקרוא יותר על הלבנה מוקדמת שברור שגנטיקה מהווה בה גורם משמעותי. גילוי נאות: מנהלת קהילת סילבר סיסטרס ישראל (בפייסבוק) - לנשים המאמצות את השיער הלבן-כסוף בסטייל.

  • שגב נוה טסה

    שלום דנה ומנהלת קהילת סילבר

    שלום דנה ומנהלת קהילת סילבר סיסטרס ישראל,
    אני מבין את הביקורת שלכן, ואכן יש דברים בגו. אך בואו נסתכל על הסיטואציה בעיניים מדעיות, כפי שאנחנו בדוידסון מכוונים. לפי המדע, הזיקנה מוכרת כמחלה. מצטרפים אליה כל מיני תופעות שפוגעות בבריאות האדם המזדקן וגם מייצרים תופעות שנגרמות בתפקוד לא מלא של התאים. התהליך טבעי בהחלט ונחקר מאוד. כולל נסיונות לעצור את הזיקנה בכל מיני סוגי רקמות, להאריך את הנעורים והרבה טכנולוגיות בתחום הרפואה המחדשת וטכנולוגיית תאי הגזע.
    אחת מהתופעות הללו, היא שינוי צבע השיער שנובע מתפקוד פחות בריא/זקן של התאים שאחראים על הצבע בשיער.
    תרופות נועדו להחזיר למצב בריא תפקוד ביולוגי מוחלש. מסכים אתכן שהצבע הלבן הוא מאוד יפה, בלי קשר לצבעים אחרים. צבע לבן זה לא צבע לא טוב. אבל הוא כן צבע שנובע מתפקוד חסר של התאים. אבל מי שמרגיש שהוא נפגע בגלל שינוי בצבע השיער שלו, אני שמח להציע דרכי התמודדות מוכרות.

  • דנה

    מעניין, לא ידעתי

    תודה רבה על התשובה שלך.
    מעניין, לא ידעתי שזיקנה מוגדרת כמחלה, וההסבר על תפקידן של תרופות בהחלט מאיר את זה באור אחר. במאמר עצמו אולי כן כדאי להבהיר את העניין התרבותי-כלכלי. הרי התעשייה האדירה הזו לא מתבססת על הרצון להחזיר תפקוד ביולוגי מוחלש. זו חפיפה די מקרית כנראה בין תכתיבי יופי ועניין רפואי.

  • אנונימי

    אלי

    צודקת שזה לא מחלה ולא חייבים לחפש תרופה, אחד הפתרונות הוא לקבל את זה באהבה כמו נשים וגברים רבים שמאמצים את המראה.

  • אנונימי

    אבל איך שערה שלמה מולבנת בבת אחת מהקודקוד ועד לקצה?

    כי עושה רושם שזה קורה

  • אנונימי

    השערה לא מלבינה בבת אחת. זה

    השערה לא מלבינה בבת אחת. זה תהליך הדרגתי: כל עוד המלנין מיוצר השערה בעלת צבע, כאשר ייצור המלנין פוחת רואים "גמגום" בצבע והעוצמה שלו נחלשת עד שלבסוף, החלק החדש שיוצא מהקרקפת הוא לבן.

  • עוזי

    הסבר נהדר. הייתי מוסיף

    הסבר נהדר. הייתי מוסיף התייחסות לרלוונטיות של גנטיקה בהקשר של הבלנת שיער מוקדמת. האם קיימת כזאת ומה בכלל ידוע על זה?